Nigeriasvindel

Første gang du hører ordet «Nigeriasvindel» skjønner du automatisk at det er økonomisk kriminalitet som primært bedrives av folk fra ett bestemt land i Afrika. Nå skal det sies at svindelmetoden selvfølgelig ikke bare omfatter nigerianere, men at det er oftest hit nordmenn sender penger når de går i fella. Må ikke forveksles med svindel av private lånekunder av den typen Pål Diskerud blir beskyldt for.

Vi har satt opp en guide som viser både årsaken til at folk går på Nigeriasvindel samt noen tips til hvordan du kan unngå det.

Hva går nigeriasvindel ut på?

Som regel kan man sette opp hele prosessen slik (da den er ganske ensporet):

– Du får en mail eller et brev i posten hvor det står at du har arvet noen penger og at det skal gjennomføres noen transaksjoner med din bankkonto. Men før du får disse pengene er du nødt til å betale et «smalt» gebyr på rundt 10,000 norske kroner.

«Billig å betale 10,000 for å få mange millioner dollar i arv», tenker noen.

– Folk betaler og ser ikke noen ting til noen arv.

– Nytt brev/mail kommer med et nytt krav om at de «bare» trenger et par tusen kroner til…and the circle goes around and around.

Hvor mye omsetter denne svindelen for hvert år?

Det er vanskelig å si nettopp hvor mye nigeriasvindlere tjener på naive europeere og amerikanere hvert eneste år, men det er nok ikke feil å anslå at det er et milliardbeløp vi snakker om.

Har man en aktiv mailkonto, så vil man på et eller annet tidspunkt få mail av disse svindlerne hvor de både benytter seg av etternavnet ditt i tillegg til et krav om å få noen penger inn på en utenlandsk bankkonto.

Hva skal man gjøre for å unngå å bli svindlet?

Mange av oss vil nok trekke på skuldrene og kalle alle som går på nigeriasvindel for både naive og dumme. Men jeg lister fortsatt opp noen punkter for deg som lurer på om brevet er korrekt eller ikke:

1. Kommer det et brev på utenlandsk om noen fjerne slektninger du aldri har hørt om, så er det mest sannsynlig svindel.
2. Såfremt det kommer krav om penger på grunn av en «transaksjon som må utføres» i et annet land, så er det mest sannsynlig svindel.
3. Er du i tvil; kontakt politiet eller andre folk du tror har peiling på svindelforsøk.

Det skal ikke være så veldig vanskelig å spotte altså. Men dessverre har vi fått flere nyhetssaker de seneste årene hvor nordmenn har gått på limpinnen og slitt med de økonomiske konsekvensene i etterkant.

For tro meg; når du først har sendt penger til Nigeria, så vil du ikke har muligheten til å få de tilbake…