Forbrukslån er et godt alternativ når du trenger penger til uforutsette utgifter. En av de viktigste faktorene som banker og långivere ser på når de vurderer søknaden din, er kredittscoren din. Hva er egentlig kredittscore, og hvorfor er den så viktig når du søker om lån?

Hva er kredittscore?

Kredittscore er et tall mellom 0-100 som reflekterer din kredittverdighet og evne til å betale tilbake lån og kredittkortgjeld. Kredittscoren din beregnes av kredittbyråer som for eksempel Experian og Bisnode, hvor informasjonen baseres på ulike faktorer som betalingshistorikk, gjeldsbelastning og inntekt.

Jo høyere kredittscoren din er, jo bedre er sjansene dine for å få godkjent en lånesøknad med gode betingelser.

Hvorfor er kredittscoren din viktig?

Bankene bruker kredittscoren din til å vurdere risikoen det er å låne deg penger. Hvis du har en høy kredittscore, indikerer dette at du har en god betalingshistorikk og er ansvarlig med penger dine. Dette gjør deg til en lav risiko for långiveren, og dermed er sjansene dine for å få godkjent forbrukslån bedre.

Dersom du derimot har en lav kredittscore, vil dette bety at du har hatt problemer med å betale tilbake gjeld i fortiden, og banken vil dermed se på deg som en høyere risiko. Dette kan gjøre det vanskeligere for deg å få godkjent forbrukslån, og hvis du i det hele tatt får forbrukslån, kan du ende opp med høye renter og dårligere betingelser. Sammenlign mulighetene dine på Lånepenger.no før du velger hvilket lån du tar.

Scoren avgjør rentenivået

Hva påvirker kredittscoren din?

Som nevnt tidligere, beregnes kredittscoren din på grunnlag av flere faktorer. Din betalingshistorikk er et eksempel som påvirker kredittscoren din, og det er derfor viktig å betale regningene dine i tide. Hvis du har gått glipp av betalinger eller har betalt sent, vil dette påvirke kredittscoren din negativt.

En annen faktor som påvirker kredittscoren din, er gjeldsbelastningen din. Hvis du har mye utestående gjeld, vil dette begrense kredittscoren din. Det samme gjelder hvis du har mye ubenyttet kreditt tilgjengelig, som kan gjøre det fristende å bruke mer kreditt enn du har råd til å betale tilbake.

Hvordan kan du forbedre kredittscoren?

Dersom du har en lav kredittscore, kan du heldigvis forbedre denne. Først og fremst bør du sørge for å betale regningene dine i tide og unngå å droppe betalinger. Hvis du har mye utestående gjeld, bør du sørge for å betale ned gjelden din.

Dersom du eier et eller flere kredittkort, kan du redusere kredittrammene på disse. Slik unngår du å bruke for mye kreditt hver måned.

Husk at det tar tid å forbedre kredittscoren din. Det er ikke noe som skjer over natten, og det kan ta måneder eller til og med år å forbedre kredittscoren din avhengig av situasjonen din.

Sjekk kredittscoren din jevnlig

Det er smart å sjekke kredittscoren din regelmessig for å holde oversikt over utviklingen. Du har rett til å få tilgang til en gratis kredittsjekk fra kredittbyråene én gang i året, og det kan være lurt å benytte deg av denne muligheten for å se om det er noen feil i dine opplysninger.

Oppsummering

Kredittscoren din har alt og si når du søker om forbrukslån. For å oppnå de beste betingelsene, er det viktig å ha en god kredittscore. Hvis du har en lav kredittscore, kan det hende du må betale høyere renter eller til og med ikke får godkjent lånesøknaden din.

Husk at kredittscoren din ikke er fastlåst. Du kan ta flere grep for å forbedre den, som for eksempel å betale regninger i tide, betale ned gjeld og begrense bruken av kreditt.