Smørbrødliste: Hvordan sammenligne kredittkort

Når det kommer ned til å velge et kredittkort til eget bruk er det den beste måten å sammenligne kredittkort for å sikre at du får det som er riktig for deg. Vet du hvordan du gjør dette? Og hva bør du se etter for å sikre at du får best mulig avtale?

Vi her i Finanslanet.com får daglig inn kommentarer på hvordan man skal velge kredittkort. Nå skal det sies at vi ikke akkurat er den største siden i Norge per dags dato på finans, personlig økonomi og betalingskort, men allikevel ser vi at det strømmer inn.

Det forteller en hel del om at folk der ute ønsker de beste betingelsene. Og at det er et svært, svært stort marked.

Her er en rask smørbrødliste over de beste faktorene for å vurdere kredittkort når man skal skaffe seg et til personlig og dagligdags bruk:

Rentefri kreditt på kjøp

Jo lenger et kort gir deg for rentefri periode på vanlige kjøp, jo mer tid du har til å betale ned «gjelden» og potensielt spare diverse gebyrer og avgifter som skulle komme av sen betaling.

Personlig valgte jeg et kredittkort hvor jeg har en rentefri betalingsperiode på tre måneder, noe som betyr at jeg i realiteten bare trenger å betale ned fakturaene fra banken hver tredje månede – og fortsatt ikke betale en eneste krone i gebyr eller avgift.

Tid på godkjenning og utstedelse

Noen banker gir umiddelbar godkjennelse når du søker på nettet. Dette kan være svært nyttig hvis du er i ferd med å dra på ferie og uventede kostnader baller på seg. Jeg vet om flere som skaffer seg «nød-kredittkort» helt inn mot to og tre dager før de skal på ferie. Har selv vært i en situasjon hvor jeg har trengt det for å være helt ærlig…

Er du sikker på at du kan betale tilbake den summen du bruker, så ser jeg ingen grunn til å ikke ta med deg kredittkortet på ferie. Men det er litt «off-topic» i denne artikkelen. 🙂

Bonuspoeng hos flyselskaper

Bonuspoeng er spesielt viktig i dag i og med at man får veldig mange reiser gratis om man samler mange bonuspoeng. Poengene kommer som følge av at du bruker kortet på en normal måte (det er bare de sleipeste flyselskapene som krever at du kjøper noe fra deres selskap for å samle poeng). Noen kredittkort vil gi deg poeng for en rekke forskjellige flyselskaper, andre vil ikke.

Det viktigste her er å sørge for at kortet du velger vil gi deg poeng mot dine foretrukne flyselskap slik at du faktisk får nytte av bonuspoengene.

Lav årsavgift

Dette er også en viktig faktor, da du ikke ønsker å bli «overrasket» med en stor årsavgift i januar hvert år. En rekke kredittkort har svært lave årlige avgifter, og i og med at  konkurransen blir hetere og hetere mellom bankene er det slik at mange av de norske bankene har kuttet helt på årsavgiften.

Hvis du skal overføre kredittkort fra en bank til en annen er det alltid en god idé å se om de vil slippe årsavgiften helt. De kan gjøre dette hvis du kan overbevise dem om at det er den avgjørende faktoren mellom dem og din eksisterende bank.

Kredittkortgrensen

Dette burde kanskje ha vært det første elementet på listen i og med at det generelt vil være det første hensynet du ønsker å ta når du skal søke om kredittkort. Hvor mye vil de gi meg?

Sørg for at grensen du velger vil fungere for din nåværende økonomiske situasjon, men også for fremtidig cashflows. Husk at det er generelt lett å øke grensen, men mye vanskeligere å redusere den. Det er alltid en god idé å starte med en nedre grense hvis det er mulig, spesielt hvis du bare vil bruke kortet for noen små kjøp i hverdagen. Når fristelsen er der for å bruke større mengder lånte penger er det ofte vanskelig å motstå (spesielt for unge mennesker kanskje..?), og en høy kredittkortregning man ikke klarer å betale tilbake er ikke akkurat gøy å sitte på.

Konklusjon mtp kredittgrense: Velg lavest mulig – deretter øk etter behov.

Brukervennlighet eller såkalt «Credit Card Management»

Dette er et punkt som blir viktigere med tiden. Enkel administrasjon har faktisk veldig mye å si i det «jetset»-livet mange nordmenn lever i dag (at du orker å lese denne LANGE artikkelen tyder vel på at du kanskje har litt fritid tilgjengelig da..? 🙂 ).

Betaling av kredittkortregningen og sjekking av saldo skal være så enkelt som mulig. Du bør sammenligne kredittkort som har nettbank, iPhone-programmer (apps), telefonbank og  bestemme hvilken som kommer til å være det enkleste for deg å administrere.

For mange er det slik at dersom det er vanskelig å betale regningene, så blir regningene ubetalt i en alt for lang periode…

Fordeler og belønninger:

Jo flere kredittkort du sammenligner, jo flere fordeler og belønninger vil du bli kjent med. Et kredittkort som tilbyr deg cashback på alt av bensinkjøp er kanskje nyttig for deg nå som du bor på landet og er avhengig av bil for å komme deg til jobb. Men hva om to måneder når du flytter inn til byen og tar trikken hver dag?

Tenk litt taktisk når det kommer til cashbacks. Og bruk for all del vår «sammenlign kredittkort»-guide for å sjekke de billigste og beste kredittkortene i Norge.