Aksjetrading – fem gode tips til nybegynnere

Jeg husker med nostalgi tilbake på den tiden hvor jeg selv var en nybegynner på aksjemarkedet og søkte så mye informasjon som overhodet mulig for å tjene så gode penger som overhodet mulig. Hadde jeg bare visst den gang alt jeg vet nå, så ville ting gått mye enklere og jeg ville begynt å tjene penger med en gang – i stedet for å tape dem.

Jeg har forsøkt meg, tapt – for deretter å vunnet. Alt dette som en modningsprosess hvor jeg ikke helt var sikker på hva jeg gjorde eller hvorfor jeg gjorde hva jeg gjorde. De feilene bør du unngå.

Som en smørbrødliste setter jeg opp fem tips du bør vite som nybegynner når du skal kjøpe og selge aksjer:

1. Ikke la følelser ta kontrollen.

Det å ha penger stående i et fond eller i en aksje gjør noe med deg. Vi snakker tross alt om dine egne penger som du ønsker vokser i takt med forventningene dine. Selv tok jeg i starten alle kjøp og salg «på magefølelsen» som man sier, noe som ga utslag i dårlige investeringer og tapte penger.

Hold følelser og business adskilt.

2. Kunnskap, kunnskap og kunnskap.

Er det et firma som virker spennende å investere i for deg? I så fall skal du spørre deg tre ganger; hvorfor skal jeg investere i dette firmaet?

Har en kompis som av prinsipp utelukkende velger å investere i legemiddelfirmaer da de kan stige opp mot 1000 % på èn dag dersom de finner en medisin som faktisk fungerer. Ikke har han peiling på hva firmaene forsker på, og ikke har han peiling på aksjetrading generelt…det går heller dårlig med hans portefølje(r).

3. Skaff deg en strategi.

Anskaffelse av en strategi er veldig viktig. Hvordan skal du tjene penger på aksjemarkedet?

Jeg har møtt en del folk på økonomistudiet som sier at «min strategi er å ikke være daytrader, men ta ting stille og rolig». Dårligere kan det vel ikke sies. Skal du tjene penger på aksjer, så skal du også ha en klar mål og mening på hvordan du skal gjøre det, hvilke firmaer du skal følge nøye med på samt hvor mye penger du skal investere i hvert firma.

4. Diversifisering.

Et noe kronglete uttrykk som i klartekst betyr: «Ikke legg alle pengene i ett firma!». Punktum.

Kan også her ta med et eksempel fra virkeligheten hvor en av vennene mine investerte alt han hadde i et firma som heter REC (driver/drev med solcelleforskning eller noe sånt). Det var ikke snakk om mange tusen kroner, men nok til at det var surt å se firmaet gå nærmest på dunken etter et par uker. Lærdom? Don´t put all your money on one horse.

5. Hold deg til planen uavhengig av svingninger.

Du kommer til å oppleve nedgang. Sånn er det aksjemarkedet fungerer.

Dersom du er en «stayer», så vil du også vite at det lønner seg å holde seg til strategien sin helt til man har opplevd såpass mange oppganger og nedganger at man med sikkerhet kan vite om det man driver med er lønnsomt eller ikke.

Du bør holde deg til planen din en god stund før du skifter. At det kan være surt å tape 2000 kroner på en investering du har klokketro på er selvfølgelig forståelig, men holder du ut er det mye større sjanse for å lykkes.

Har du ytterligere spørsmål rundt det å begynne å kjøpe og selge aksjer, så er det bare å legge igjen en kommentar i kommentarfeltet, så skal jeg svare deg så kjapt som overhodet mulig.