Bli kvitt kredittkortgjelden

Millioner av mennesker føler seg fanget av sin kredittkortgjeld, så jeg har satt sammen åtte punkter som til sammen utfører en god strategi for å få fjernet all gjeld som plastikkortet har gitt deg.

Hva du har brukt penger på og hvor mye gjeld du sliter med har ingen sammenheng med disse tipsene da de er ganske generelle, men samtidig konkrete.

1) Slutt å bruk kredittkortet.

Ta frem saksen og klipp kortet ditt i to. Det siste du skal gjøre om du sliter med gjeld er å øke den – i og med at både renter og avdrag vil økes i samme slengen.

Fra nå av skal du kun bruke kontanter eller debetkort hvor du allerede har satt inn penger på forhånd – det siste du skal gjøre er å øke kravet til banken ytterligere. Sett deg et månedlig budsjett for personlige utgifter – og hold det. Trekk ut en bestemt mengde penger i starten av hver måned og hold deg innenfor den grensen.

Er du i en økonomisk situasjon hvor du virkelig er nødt til å bruke kredittkort for å finansiere vanlig levestandard i Norge, så kan du enten søke om et nytt kredittkort for å finne det som gir deg den billigste renten (helst de med gebyrfrie måneds- eller ukesperioder) eller ta i bruk et liknende kort dersom du allerede har søkt om ett og fått et i lommeboken.

Sjekk her hvilke kort vi anbefaler hvert fall.

2) Aldri betal minimumsbeløpet for å bli kvitt gjelden.

De fleste kredittkortselskaper krever at du betale tilbake et minimumsbeløp hver måned om du har gjeld. Dette er typisk rundt 5-7 % av lånesummen, noe som i realiteten ikke er veldig mye penger.

Grunnen til at banken foreslår dette er selvfølgelig fordi det blir mye dyrere for deg som kunde å betale ned lånet. La meg si det slik; jo mer penger du betaler tilbake på et tidlig tidspunkt, desto mindre gebyrer, avgifter og renter kommer du til å betale gjennom hele nedbetalingsprosessen.

Det finnes ekstremtilfeller hvor jeg har sett at folk som har lånt 10,000 norske kroner via kredittkort har endt opp med å betale rundt 15,000 norske kroner i avgifter – og dette i løpet av en tiårsperiode.

Hvor lite lønnsomt en slik nedbetalingsplan er kan du nok klare å spotte selv.

3) Forhandle frem en bedre rente

Om du har flere banker du har utestående beløp hos, så er dette en svært effektiv måte å spare penger på. Om du for eksempel kan tilby èn bank å ta

Vær sikker på å fjern kredittkortgjelden din.

over hele gjelden din mot at renten settes ned (og beløpet samles i èn bank), så vil du ha bedre betingelser automatisk.

Vis interesse for å betale ned lånet ditt, så vil nok banken være mer behjelpelig til å kutte renten.

Hvis det fortsatt ikke bringer frem de ønskede resultater skal du gå videre til punkt nummer fire.

4) Finn et kredittkort med en lavere rente

Sjekk i vår oversikt etter kredittkort med lavest rente og søk om å overføre balansen fra dine eksisterende kredittkortkonto(er) til den nye banken. Jo mindre renter du betaler hver måned, jo mer penger du har til å redusere de samlede gjelden.

Du kan selv være i stand til å få en 0% rente for de første seks månedene på det nye kortet. I stedet for å måtte betale en viss sum hver eneste måned bare for å vente på at du kan begynne å betale ned, så vil du ha gode betingelser til tross for at du egentlig sliter med mye gjeld.

At du skal begynne å søke om forbrukslån eller nye kort når du allerede har en god del gjeld høres kanskje litt skummelt og feil ut, men det er ingen tvil om at det hjelper deg utrolig mye med å kutte kostnadene rundt det å ha forbruksgjeld.

5) Unngå unødvendige avgifter og straffer

Det lønner seg (bokstavelig talt) å vite alle vilkårene og betingelsene i din kredittkort-avtale. Finn ut alle måter det er mulig for banken og state å medføre ekstra avgifter og straffer knyttet til din kredittkortgjeld… og deretter iverksett tiltak for å unngå dem.

Kjenn din kredittgrense og hold deg til den. Sett opp en personlig nedbetalingsplan sammen med banken din slik at du ikke får represalier fra hverken myndighetene eller banksjefen.

Långivere tjener milliarder hvert år på grunnleggende renteutgifter alene, så det er ikke noe vits i at du skal fylle lommebøkene deres ytterligere.

6) Fokuser på nedbetaling av den dyreste gjelden først

Sett opp et kjapt spørreskjema hvor du svarer på følgende punkter og utfør testen selv:

– Hva er den dyreste gjelden jeg har?
– Hvilke krav har gått til inkasso, og hvilke er det utelukkende purringer fra banken på?
– Hvilke strafferammer følges ved å ikke betale de forskjellige kravene?

Det skal gi deg en ganske grei indikasjon på hvilken bank du først skal betale til. Dyr gjeld er noe av det verste å sitte igjen med, så vær taktisk når du betaler regningene dine.

7) Skaff deg alternativ inntekt

Tenk på ulike måter å øke din inntekter på slik at du kan frigjøre ekstra penger til å betale ned kredittkortgjelden.

Anskaffelse av deltidsjobb eller det å øke antall overtidstimer på jobben er to gode råd til å skaffe seg litt ekstra penger.

Det å legge ut masse til salg på finn.no vil også være gunstig dersom du har noen eiendeler du kan selge. Vis banken at du mener alvor med å betale ned gjelden. Bruk hodet til å tjene penger slik at du kan korte ned gjelden så kjapt som mulig.

8) Tenk konsolidering og kausjonist

Hvis du eier en eiendom, er det mulig å konsolidere din gjeld på en mye lavere rente ved å sikre gjelden din til hele huset. Du skal dog være klar over at du setter boligen din i pant og at du kan miste den dersom du i fremtiden også ikke er så glad i å betale regningene dine.

En kausjonist vil kunne stå ansvarlig for din gjeld dersom du ikke har noen eiendeler.