Finanstilsynet og boligkjøp – usikre tider

Finanstilsynet sier at de er veldig bekymret for bankenes utlånsvilje og husholdningenes gjeldsbelastningsvilje. Det ligger en pressekonferanse fra 2011 på Finanstilsynet.no hvor de sier dette i klar tale, og de sier at de jobber med å endre holdningene til utlån i banksektoren. Spørsmålet blir hvorvidt Finanstilsynet vil innføre tyngre restriksjoner på sikt.

Om de gjør dette, så vil gjeldsveksten avta og boligprisveksten like så. Husholdningenes gjeldsvekst henger tett sammen med boligprisveksten, selv om dette er noe som dysses ned blant økonomer, politikere, SSB og Norges Bank. Ble positivt overrasket over Finanstilsynet konklusjoner i denne saken. Det viker som om det er den eneste institusjonen som våger å si noe sånt i så klar tale.

Skal du etablere deg i Oslo på lang sikt?

Hvis du er veldig opptatt av å komme inn på boligmarkedet nå, så er det jo et alternativ å kjøpe noe der du vil slå rot, leie det ut og så leie noe billig i Oslo. Det er høye transaksjonskostnader både ved kjøp og salg av bolig.

Jeg er klar for et boligkjøp for investering, men lånte nylig en kompis 100,000 norske kroner så han fikk drømmehuset sitt til 2 mill. I mine øyne er det stor forskjell på å kjøpe noe som en investering og å kjøpe drømmehuset. Her tror jeg også finanstilsynet sammen med bankene ser forskjellen – hva du sier at du har som fremtidsutsikter for boligen vil nok ha mye å si når du tar opp boliglån.