Hva er et foreldrekjøp?
Skal barnet ditt flytte hjemmefra? Og er det vanskelig å finne en god utleiebolig med attraktiv beliggenhet til en overkommelig pris? Da kan et foreldrekjøp være en god løsning. Vi har samlet en rekke gode råd og veiledning til dere som vurderer foreldrekjøp.
Å kjøpe et hjem til barnet ditt er egentlig ikke så komplisert som det kan høres ut. Et foreldrekjøp betyr egentlig at du kjøper en ekstra bolig til deg selv, som du så leier ut til barnet ditt. Foreldrekjøp er spesielt populært i de større danske studentbyene, hvor det kan bli konkurranse om plass på hybel og ledige studentboliger.
Trekk driftsutgifter fra skatt
Som forelder betaler du skatt av leieinntektene og har fradrag for driftsutgifter. I praksis er det lettest for deg om du kun har én konto for alt som har med den foreldrekjøpte leiligheten å gjøre – både inntekter og utgifter – slik at du har lettere oversikt over økonomien.
Regler når boligen skal selges igjen
Når boligen skal selges må du være klar over at du blir beskattet for eventuell fortjeneste dersom den har økt i verdi fordi du ikke har bodd i boligen selv.
Omvendt foreldrekjøp
Et omvendt foreldrekjøp betyr at du kjøper bolig og leier ut til en eller begge foreldrene dine. Det kan for eksempel være at de ønsker en bolig nærmere barn og barnebarn, lavere husleie eller å få frigjort en eventuell friverdi i egen bolig. Opsjonene og betingelsene er de samme som ved ordinære foreldrekjøp.
Gode råd til deg som vurderer foreldrekjøp
- Sjekk om du kan leie ut eiendommen.
- Utarbeide skriftlig leiekontrakt og sette leien etter markedsleien og i forhold til Husleiestyrets forskrifter.
- Få noen hjelp fra en regnskapsfører til å utarbeide skatteregnskapet ditt
- Sjekk om barnet ditt har mulighet til å få boligforsikring.
- Avtal på forhånd hvem som skal ha ansvar for vedlikehold av boligen.
- Vurder om du har egenkapital i boligen du ønsker å bruke til foreldrekjøpet.
- Få hjelp av din rådgiver til hvordan du setter sammen finansieringen.
- Vurder den økonomiske risikoen.