Oppdatering om mitt planlagte boligkjøp i Oslo

Satt meg litt på bakbeina etter all spekulasjon om ekstremt fal og har fulgt med bra i nyhetene den siste uken og prøvd å få med meg faktorer som påvirker boligmarkedet.

– Utbyggere klaget på alle de høye kravene staten har satt (Rullestolvenneligget og mange andre rare byggtekniske krav ble nevnt. Det kommer vell krav til 0-energi hus/leiligheter snart og) som gjør det dyrt å bygge boliger og da må prisene på nybygg være høye for at det skal lønne seg for utbyggere. Disse kravene er det jo boligkjøpere som må betale for.

Kilde: nrk.no/nyheter/norge/1.8161221

Kravene til sikkerhet og på-føre-var prinsippet er latterlig stort i Norge i alle bransjer og utviklingen her bekymrer meg for hvordan Norge og verden på sikt kan utvikle seg. Men det er en helt annen diskusjon.

Byggekrav og byråkrati

Men om staten skulle fire på disse bygge-kravene vil det ta lang tid (byråkrati, byråkrati, osv….) før man ser en endring i boligmarkedet. Kravene i seg selv vil jo ta mange år å fjerne, om noen i det hele tatt tørr å gå den veien politisk.

– Flere unge i Trondheim klaget i går på nyhetene (nrk1) om kravet til 15% egenkapital burde fjernes så de unge (uten hjelp)i det hele tatt skulle komme inn på markedet. Dette ønsket de fjernet på grunnlag at i dag så skapes det klasseskille mellom de som får startkapital av foreldre og de som ikke får det.

Tall fra SR Bank hadde gjort viste at det var stor nedgang i boligkjøp av unge under 35år på rundt 27% og en stigning på 68% på de mellom 35 og 55 år. Godt etablerte vinner med andre ord.

Jeg tror dette kommer til å føre til at prisene stiger så det hjelper egentlig lite å fjerne kravet. Blir å skyte seg selv i foten og hoppe 2 skritt bakover. At det blir enklere å få tatt opp lån vil jo føre til at fler og fler tar opp lån og må konkurrere med hverandre for å komme inn i markedet. Det er jo det alle vill utifra nyhetene om at det er lønnsomt vs å leie.

Ja, jeg ser at det blir klasseskille, men her tror jeg man står over et dilemma hvor man må velge 1 av 2 problem. Det vil ikke være mulig å løse begge problemene.

I papirutgaven av Aftenposten i dag (Fredag 01.06.12) var det en stor artikkel om Rose Marie Steen og hennes kjøp av bolig i Oslo øst vs leie i samme område.

Her var det fastsatt en trolig økning av boligpris med 4% de to første årene og 2% de to neste.

Forøvrig tar jeg meg ca 1 uke i Oslo fra 8. juni for å gå på visninger og orientere meg om priser/størrelse og lokalisering. Sette meg litt inn i dette før jeg går videre å eventuelt handler.