Strategi og aksjehandel: Slik bør du diversifisere

Diversifisering er en av de aller beste taktikkene for å tjene penger på aksjer. Jeg skal skrive litt om hva det er, hvorfor det er lurt og hvilke taktiske grep du kan gjøre i forhold til det for å ha mulighet til å tjene så mye penger på aksjer som overhodet mulig.

Det å utforme en strategi er alfa og omega for å lykkes med aksjer.

Hva er diversifisering?

Det er å fordele aksjene ut over flere selskaper er hva prinsippet går ut på. Om du har 50,000 norske kroner å kjøpe aksjer for – så legger du kanskje inn 25,000 av Statoil og 25,000 i Apple.

Om Statoil skulle gå konkurs (gud forby!), så vil du fortsatt ha en god slump penger igjen.

Hvor viktig er diversifisering?

For å illustrere hvor viktig dette er kan du høre med en kompis av meg som tok opp forbrukslån for å sikre seg noen kroner på en aksje han var svært sikker på. 250,000 norske kroner – alt inn på èn aksje. Allerede på dette punktet i historien vil nok de erfarne aksjemeglerne begynner å rynke litt på nesen.

Det gikk som det måtte gå, og etter et par dager med aksjen innabords kom det en konkursbegjæring fra selskapet – og 250,000 norske kroner var alt tapt. En årslønn for vedkommende på den tiden.

Hadde han spredd kapitalen ut over flere aksjer, så ville ikke den økonomiske belastningen blitt i nærheten av hva det ble. Det høres kanskje kjedelig ut å ikke kunne satse alle pengene sine på èn aksje man har veldig tro på – men tro meg, historien er full av folk som har tapt store summer på aksjer de har vært ”helt klare på at vil gå bra!”.