Finansiering gjennom butikk
Når du skal kjøpe deg nye hvitevarer eller annen elektronikk, så pleier prislappen å være relativt mye høyere enn ved andre varer. Da kan man stå i fare for å måtte låne penger for å få fullført kjøpet sitt. Eller som nettbutikken helt sikkert kaller det; «utsette betalingen et par måneder.».
Det som i realiteten skjer er at du låner penger av en ekstern bank som butikken har avtale med, noe som betyr at kravene ned til nedbetaling er helt like som ved et forbrukslån.
Problemet er bare at også butikken skal ha penger i form av renter og avgifter, og etter en kort stund innser du at du kunne fått et 30-40 % billigere forbrukslån enn hva du allerede har signert. Da sitter man der med skjegget i postkassen og med et dyrt lån i en eller annen bank du ikke aner stort om.
Lavere summer enn ved «vanlig» forbrukslån
Nå skal det også sies at det ikke er vanlig å ta opp slike «butikklån» på mer enn 25,000-30,000 norske kroner, så skadeomfanget er nok ikke like stort som de tilfellene hvor folk låner opp mot en kvart million kroner. Men det er ikke bare rentepenger som skader den personlige økonomien din – registreringsavgiften er som regel doblet når du tar opp lånet i en butikk da begge parter (både butikk og bank) skal ha penger for å kapre deg som kunde.
Tips:
– Skriv ned renten du får i butikk og sjekk på internett om du kan få billigere lån
– Ikke gå med på noe du ikke er sikker på
– Unngå å kjøp elektronikk og dyre varer på impuls