Markedsføring på BI – slik gikk det med meg

Denne artikkelen er skrevet av en venninne av meg som har gått markedsføring på BI. Den er skrevet til skrekk og advarsel til alle som vurderer alternative linjer på en av Europas dårligste handelshøyskoler (ref Financial times årlige rangeringer).

Her er historien om en som valgte å studere markedsføring på BI.

Hei,

jeg ble bedt om å skrive et par ord om min utdanningsvei og hva utdanningen har gitt meg senere i arbeidslivet. Da vi gikk siste året på videregående ble vi invitert av BI for å se på

Du bør ikke studere markedsføring på BI om du vil ha god jobb.

skolen. Det virket som et profesjonelt opplegg, og de kunne garantere at godt over 90 % av alle som gikk ut fra skolen fikk seg «relevant jobb i ettertid» – en prosent som selvfølgelig ligger rundt 100 % på de bedre handelshøyskolene.

At 1/10 ikke får jobb etter å ha gått på BI er ikke noe jeg i etterkant ble særlig imponert over i hvert fall.

På VGS fikk jeg gode karakterer i faget «Markedsføring» og fikk lyst til å jobbe videre med dette på BI, så det ble altså linjen jeg valgte. «Markedsføring og ledelse» het det vel – og skulle spenne over 3 år med en mulighet for en to-årig master på BI Oslo etter bacheloren. Jeg gikk alle fem på BI Oslo og har slitt med jobb etterpå.

Det vil si; jeg er nå uten jobb. Alltid har jeg gjennom fem år hørt fra foreleserne på BI at «joda, de alternative linjene på BI er også gode, du skal nok få jobb dersom du har gode karakterer!». Jeg har gode karakterer, men etter å ha opparbeidet meg dette og en studielån på 500,000,- norske kroner, så sitter jeg igjen med en barnehagejobb.

Jepp, du hørte riktig.

At jeg blir mobbet av mine venner som har gått på NHH, UIA og i utlandet er jeg selvfølgelig svært bitter over. Dette er folk med snittlønn på 600,000,- norske kroner nå et par år etter at vi alle ble ferdige med masteren. Selv sitter jeg vel med en lønn rundt 320,000,- norske kroner og bruker 30 % av arbeidsdagen på å skifte bleier på småunger.

Jeg har blitt forespeilet en karriere innenfor reklamebransjen akkurat som mange av mine klassekamerater i fem år.

Men hva jobber egentlig markedsførere utdannet fra BI som?

Når jeg ser rundt på hvilke jobber de andre folkene som tok markedsføring på BI har, så kan jeg sette opp en slik liste over de jeg kjenner i hvert fall:

– Callsenter-medarbeider
– Telefonselgere (her er det SVÆRT mange faktisk)
– Selgere til bedrifter av ulike produkter

Det er vel primært de tre næringene folk sitter igjen med etter fem års utdanning på markedsføringslinjen på BI.