Økonomi: Slik sparer du penger som student

Jeg er selv økonomistudent og har i en årrekke sjekket ut måter å spare penger på som student. I og med at jeg har toppkarakterer i de aller fleste fag jeg har hatt på skolen, så vil jeg nok si at jeg har en relativt god økonomisk sans, og har med det en god grunn til å skrive et innlegg om hvordan man kan kombinere et studielån på knappe 7000 kroner og et OK liv.

Noen ting føler man kanskje sier seg selv, men det er nok noen gode tips for studenter man kan plukke opp her.

Transport og transportkostnader

I de større byene i Norge bør man verken ha bil eller scooter/moped som student. I tillegg til at det er dyrt for registrering, veiavgift og bensin, så vil du sitte i en stor økonomisk klamme dersom noen ting på kjøretøyet ditt slutter å virke. Verkstedskostnader i Norge er (uheldigvis) ekstremt høye.

Bruk kollektivtrafikk eller flytt nærme skolen slik at du slipper å bruke penger på transport.

Kredittkort

Bruk kredittkortet ditt som et verktøy til å spare penger – IKKE som et verktøy til å bruke masse penger på klær på eBay. I de mest gunstige bankene finner du kredittkort som tilbyr bonuspoeng og rabatter på masse varer (alt fra klær til matvarer og flyreiser). Om du for eksempel er bosatt i Bergen, men har hjemsted i Oslo, så vil et Norwegian kredittkort (eller SAS for den saks skyld) være midt i blinken for deg. Her kan du spare mye penger hvert eneste år.

Man kan også skaffe seg reiseforsikring gjennom kredittkortet – noe jeg kommer til å skrive om senere. Dette vil være gunstig for studenter som bor utenlands og kan forsikre «alt» gjennom reiseforsikringen.

Skolebøker og utstyr

Kjøp både skolebøker og annet utstyr (kalkulator for eksempel) fra noen tidligere studenter. Det er alltid noen som ønsker å bli kvitt det.

Lei i kollektiv

Om du ikke er veldig fin på hvor du bor og hvem du bor med, så er bokollektiv det bete alternativet. Jeg har selv sett etter bolig en lengre periode, og til tross for at jeg bor med gode venner, så har jeg i en lengre periode tenkt på å flytte ut til et bokollektiv.

Det er rundt 30-50 % å spare på å flytte inn med folk du ikke kjenner i litt trangere kår.

Mat og drikke

Gå alltid etter de beste tilbudene. Tilbudsaviser du så på som unødvendig reklame når du bodde hjemme vil nå være din beste venn – her finner du ekstremt mye bra priser på diverse produkter. Bunnpris og Coop Prix pleier å være gode til å flagge ut med diverse tilbud som er rettet mot studenter.

Unngå også å kjøp dyre viner, champagne og liknende – hold deg til det billigste ølet så lenge du er student i Norge i hvert fall.