Mitt personlige studentbudsjett

Jeg er utenlandsstudent på andre året (studerer økonomi) og har i en lengre periode prøvd å skape balanse i den personlige økonomien med et studentbudsjett. Men jeg møter på en del utfordringer når jeg skal sette opp et slikt budsjett, og jeg er nødt til å variere det fra

Det er viktig å ha et nøyaktig studentbudsjett slik at du unngår økonomiske smeller.

måned til måned.

Slik setter jeg det i hvert fall opp:

Husleie: 4000 kr/mnd betaler jeg.

Dette er penger jeg setter av helt i starten av året på en ekstern konto slik at de er satt av allerede. Da har jeg ikke mulighet til å sløse de vekk på et eller annet idiotisk.

Som utenlandsstudent får man hele stipendet og lånet på èn gang, noe som resulterer i at det kan være utfordrende for mange å ha penger i slutten av semesteret. Sett i hvert fall av pengene til husleie, så kan du være sikker på at du har tak over hodet alle månedene.

Mat og drikke: 3000 kr/mnd.

100 kroner dagen er noe som er kurrant for en utenlandsstudent. Bor i et land som har matvarepriser som ligger rundt 30-40 % under norske, så jeg lever godt dersom jeg kjøper inn mat hjemme og tar med matpakke på skole.

Hot tips til studenter som vil spare penger: Ikke kjøp mat i kantina. Lag heller ekstra porsjon middag og ta det med på skolen. Billigere, og i mange tilfeller smaker det mye bedre.

Fyll og fanteri: 3000 kr/mnd.

Det koster litt å ha det gøy, og man må kjapt ut med 500 kroner hver eneste bytur dersom man er av typen som stiller seg noe uøkonomisk med litt høy promille. Så en 6 byturer hver eneste måned tror jeg at man må regne med som student.

Alt annet/Ting jeg trenger/Skolebøker: 2000 kr/mnd.

«Annet»-posten (som de sier i Luksusfellen på TV3) er jo god å ha dersom noe skal gå galt. Alt fra om PC-en min blir ødelagt til om jeg trenger å supplere noen nye skolebøker går inn på denne posten.

Alt i alt har jeg altså et budsjett på rundt 12,000 norske kroner. 9000,- NOK får jeg i stipend og lån , og jeg har rundt 3000 kroner (fra 2500-4000 alt ettersom) i lønn hver måned. Om jeg får litt lite lønn en måned, så vil jeg bare kutte ned på antall alkoholenheter i tillegg til at «annet»-posten kanskje blir skrumpet litt inn.

Jeg anbefaler egentlig alle studenter å sette opp et studentbudsjett med de pengene de har til rådighet.