Hvilke krav har man med et kredittkort?

Et kredittkort tilbyr forbrukerne tre beskyttelsesmekanismer: beskyttelse mot uautorisert bruk, beskyttelse mot faktureringsfeil og retten til å holde tilbake betaling. Banker følger et sett av prosedyrer når de oppdager et uvanlig avvik i dine transaksjoner – de aller beste bankene som DNB Nor sier fra til deg på SMS når en større betaling finner sted slik at du kan stoppe det umiddelbart.

Husk at disse beskyttelsene fortsatt kan resultere i et funn som gjør at du er ansvarlig for å betale for den omstridte transaksjonen. Hver gang man klager inn at man har blitt svindlet vil banken opprette en sak på det. Men kredittkortsvindel er såpass utbredt at du mest sannsynlig får pengene igjen i de aller fleste situasjoner.

Beskyttelse mot uautorisert bruk

I en tid der butikker aksepterer betaling med kredittkort på internett og via telefon har problemene knyttet til uautorisert bruk av kredittkort økt. Uautorisert bruk inkluderer situasjoner der ditt kredittkort eller kredittkortnummer blir stjålet, lånt eller brukes på en annen måte uten ditt samtykke. Hvis det er bevist at kredittkortet ditt ble brukt uten autoritet vil man få erstattet den aktuelle summen.

Når en uautorisert kostnad er rapportert til banken vil de undersøke gyldigheten av kravet. Dette omfatter blant annet politiarbeid. For man er som regel nødt til å spore opp kredittkortsvindlere – spesielt om de finner ut at de opererer fra Norge.

Beskyttelse mot faktureringsfeil

Dette er noe du kan få når en butikk belaster deg for et produkt du har bestilt og betalt for med kredittkortet ditt, men ikke fått varen. Norsk lov beskytter deg når du bruker et kredittkort i Norge, så du skal være sikker på at du får varen du har betalt for.

Ingen kan holde dine penger uten at du har godtatt det.

Man har altså rett til å holde på pengene sine når man ikke har fått varen eller tjenesten man skal ha betalt for. Paypal er for eksempel et eksempel på et selskap som driver denne type politikk hvor man holder på pengene helt til begge parter har gitt aksept på at vare er overlevert i god stand.

Fornuftig.

Det er i hvert fall hva du har krav på som kredittkortholder i Norge.