Selv har jeg i en lengre periode studert økonomi ved to forskjellige skoler i Norden, og har med dette skaffet meg en del erfaring innenfor hvilke skoler som gir forskjellige utfordringer. Det sier seg selv at en skole som NHH er mye bedre og vanskeligere enn BI, men det finnes også skoler utenfor Norges grenser som tilbyr tung og solid økonomisk utdannelse.

Her er noen studenttips til deg som skal søke økonomi og administrasjon i Norge og utlandet.

1. Hold deg unna Handelshøyskolen BI.

BI er en dårlig skole – både i norsk og internasjonal sammenheng. At det er mange som går på BI kan vel oppsummeres i grove trekk med denne punktlisten:

– Det er få eller ingen karakterkrav til å komme inn på skolen
– Man får muligheten til å finansiere studiene med lånekassen-penger (en pen sum svært mange glemmer at de skal betale tilbake)
– Svært mange som har gått på BI står igjen med en helt OK jobb i ettertid
– Det finnes skoler i Trondheim, Bergen, Oslo, Stavanger, Drammen og Kristiansand, altså over hele landet.

Grunnene til at Handelshøyskolen BI er et dårlig valg er følgende:

– Det koster mye penger for en dårlig utdannelse
– Det faglige nivået er helt ekstremt lavt, og mange hakk under blant annet NHH og UiA
– Store og seriøse bedrifter gjennomskuer den simple utdannelsen når man skal ut i

Det er viktig å vite hvilken handelshøyskole man skal gå på for å tjene mest mulig penger.

arbeidslivet, og de aller fleste prioriterer selvfølgelig søkere fra gode skoler som ASB i Aarhus, CBS i København, Handelshøyskolen i Stockholm samt NHH.

2. Søk internasjonalt.

Om du skal skaffe deg relevant jobb i etterkant av utdanningen, så er det viktig å skille seg ut. Enten kan man gjøre det ved hjelp av helt ekstremt gode karakterer, eller så kan man ta en utdannelse i utlandet. De beste skolene ligger jo utenlands, sånn er det bare. I Danmark har man to ledende skoler i henholdsvis Århus og København, mens man i Stockholm også har en utrolig god handelshøyskole.

Mulighetene er mange.

3. Sjekk internasjonale rangeringer.

Noen skoler som utdanner økonomer har høyere rangering enn andre. Disse listene blir satt opp på grunnlag av strykprosent (jo høyere strykprosent, desto hardere krav og vanskeligere eksamener) og adgangskrav. Om du kommer inn på noen av skolene som ligger tett opp mot de 25-30 beste i Europa, så er du sikret en svært god utdannelse.

4. Ikke ta ”det første og beste”.

En dårlig økonomiutdannelse vil prege deg resten av din businesskarriere. Vær påpasselig med at du går på en god skole. Om du har litt for dårlige karakterer til å komme inn på UiA eller NHH, så ville jeg heller ventet ett år og tatt opp karakterer i stedet for å nøye seg med privatskoler à la Handelshøyskolen BI.

Det kommer du til å få mye igjen for.