Mulig å få refinansiering til tross for betalingsanmerkninger?

Spørsmål:

Hei!

Har ei venninne som sitter i ei klemme hun har vært i en god del år.
Hun er nå 25 år og har fast jobb. Problemet er at hun har en del
inkassosaker hengende over seg fra da hun var 18 frem til 21-22, noe som hemmer hennes økonomiske situasjon ganske betraktelig.

Ingenting tyder på at hun er like «dum» økonomisk nå om dagen som hun var tidligere, så det at hun skal havne i Luksusfellen etter endt refinansiering er det nok ingen fare for.

Altså; Hun har ikke dradd på seg noen «nyere» inkassosaker.

Det aller beste for henne ville vært om hun kunne fått et refinansieringslån slik at hun kan
betale vekk alle inkassosakene og få fjernet betalingsanmerkningene sine, slik at hun i stedet for hundrevis av krav nå vil få ETT sted å betale tilbake til.

Har dere noen forslag?

Hun har vært i kontakt med «Bank2» som krever sikkerhet i eiendom. Dette har hun ikke da hun
selv leier bolig og hennes foreldre ikke akkuratt står henne så fryktelig nær..

Svar:

Dette kan jeg si med 100% sikkerhet. Er egentlig ganske enkelt.

1. INGEN banker i Norge tilbyr lån til personer med betalingsanmerkninger. INGEN. Det er noen som kan hjelpe folk med betalingsanmerkninger, slik som Bank2. Men felles for alle dem – er at de krever kausjonist. Det er heller INGEN forbrukslån (som dessuten har HØYERE rente og gebyrer enn en løpende inkasso-sak) som tilbyr lån til personer med betalingsanmerkninger.

2. Anmerkningene forsvinner ikke av seg selv før de er betalt. Enkelt og greit. Jeg trodde også at det var en «anmerkninger slettes etter X antall år» – men dette ble blankt avvist når jeg tok kontakt med Lindorff. Anmerkningene blir stående så lenge du ikke betaler for deg.

Dette kan gjøres:

1. Kommunen plikter å gi hjelp til personer med stor gjeld. Ta kontakt med NAV som tilbyr gratis gjeldsrådgivning. De kan også hjelpe deg å sette opp et budsjett, og sende brev til kreditorene.
Se: nav.no/Sosiale+tjenester/%C3%98konomisk+r%C3%A5dgivning

2. Lag et budsjett, rams opp alt av saker – sammen med lønnslipper, bekreftelser på utgifter slik som husleie, kontoutskrifter og alt sammen. Send til alle kreditorene (inkasso-selskapene) og be om et godt tilbud. Jeg gjorde dette. Jeg fikk fryst renten så lenge jeg betalte for meg, jeg fikk i tillegg «rabatt» i form av flere tusen kroner i fratrekk på noen av sakene mine. Og fikk i noen saker halvert (!) kravene mine.

Når du sender et slikt krav til f.eks. Lindorff. Vil Lindorff ta kontakt med kreditoren sin (Utgangspunktet for kravet… en mobilregning fra Telenor? Da tar Lindorff kontakt med Telenor og spør om det er greit at du får «rabatt» grunnet din økonomiske situasjon. Noen sier nei. Noen er veldig fleksible.)

Personlige erfaringer:
Reseselskaper/turoperatører er mest fleksible – der fikk jeg halvert kravene, og fryst renten.
Mobiloperatører som Netcom/Telenor m.m. – fikk redusert kravet med ca 20%, og fryst renten.
SIS (statens innkrevningssentral) – ingen rabatt. Fullt ut med renter og andre gebyrer.

3. Eventuelt kan du ta opp et privat lån i familien / hos venner. Dette tror jeg nok ligger som det beste og mest økonomiske alternativet. Lån helst så mye som mulig med en eneste gang slik at du slipper dumme gebyrer og renter på det allerede dyre lånet ditt.