Refinansiering: Nytt lån i bank eller privat?

Spørsmål:

Jeg har en venninne som har satt seg i en situasjon som ikke er helt heldig. Hun elsket å shoppe med venninner, dra på dyre ferier til Paris og spise på dyre restauranter hjemme i Stavanger. Problemet var bare at hun ikke akkurat hadde lønnen til å gjøre alt dette.

Kredittkort og forbrukslån ble derfor brukt ganske flittig for å dekke over at hun ikke kunne på en naturlig måte finansiere en livsstil fylt med luksus. Problemet er nå at inkassosakene

Det er viktig å tenke på alle muligheter for lån.

flytter over og at kreditorene har sett seg lei på henne. Faktisk har det gått så langt at politimannen i bygda her har møtt opp for å gi henne et besøk, og da vet hun selv at ting har gått alt for langt.

Spørsmålet er; hva kan vi gjøre? Hun har sett på mulighetene for refinansiering i bank, men lurer heller på om det vil være lurt for henne å ta opp et lån hos en kompis hvis hun LOVER å betale tilbake. Jeg har jo innsett at jeg kommer til å bli spurt, men innser at det kanskje er det beste for alle parter dersom hun med det slipper å betale gebyrer og heftige avdrag?

Svar:

Jeg tror ikke et nytt lån vil være det beste for henne. Problemet hennes er at ingen er villig til å gi henne et nytt lån før hun har gjort opp det hun skylder tidligere långivere.

Mitt råd er å nedbetale så mye som hun kan fortløpende basert det det hun får av inntekter.

Har hun problemer med å betale noe i tide så er de fleste hjelpsomme med å lage en nedbetalingsplan, men hun må gjøre opp for gammel moro før hun får et nytt lån. Har hun flere kreditorer kan det være et forslag å få en nedbetalingsplan med den største og så få gjort opp fortest mulig med de mindre kreditorene slik at hun ikke har flere hun trenger å forholde seg til.

Når alt er nedbetalt og gjort opp kan hun kreve at anmerkninger slettes.

Det viktigste er at hun holder forbruket lavt og passer på å få nedbetalt alt hun skylder så fort hun kan. Uten å gjøre opp for gammel gjeld er det vanskelig å komme videre. Du skriver blant annet at hun elsker å leve som et luksusdyr uten å ha råd til det. Dette er et ganske velkjent norsk fenomen som dessverre får folk til å ta opp dyre forbrukslån og kredittkort for å finansiere luksuslivet sitt.

En ting til angående finansiering i bank;

Så vidt jeg husker skal inkassosaker slettes etter 3 år, og ha innvirkning på rating i inntil 4 år ETTER at de er påført, dvs en anmerkning påført henne  01.01.2008, skal slettes fra registeret 01.01.2011, og ikke ha innvirkning på rating etter 01.01.2012 (hvis noe her jobber i kredittopplysningsbyrå/inkassofirma, korriger meg hvis dette er feil)

Dette BURDE tilsi at 4 år etter at hun har fått inkassosaken, så skal den ikke lenger ha innvirkning på kredittvurderingene som blir tatt (det var slik for 10-15 år siden, da jeg jobbet i kredittopplysningsbransjen) GJELDEN blir vel igjen, men anmerkningen forsvinner, og hun kan da få lån på like nivå som oss andre igjen