Dette gjør vi feil når vi søker lån

Enten det er et lån til bedriften eller et forbrukslån er det flere felles søknadsfeil som mange bedrifter og enkeltpersoner ofte gjør når de søker om lån. Det å unngå feil når man utfører søknadsprosessen er alfa og omega når du skal bli godkjent av de beste bankene.

Dette er de største feilene man gjør når man søker lån.

1. Å være uvitende om din kredittverdighet.

Før du forsøker å få et lån skal du vite hvor du står. Du kan be om kredittrapport fra banken du allerede er kunde hos – og de gir deg som regel svaret på om du er i faresonen på å få en betalingsanmerkning eller ikke.

I tillegg vil rapporten vise positive ting, for eksempel når du har betalt dine regninger i tide eller når du har betalt et lån i sin helhet. Konsekvent vil det å betale regninger som planlagt vise at du er verdig et lån, noe som er veldig attraktivt for en bank.

Jo mer informasjon du vet om deg selv desto større sjans har du for å få de bedre lånene.

2. Det å ikke forstå lånebetingelsene før signering av lånekontrakt.

Unngå den vanligste feilen, og sørg for at du leser og forstår alt som er involvert med lånet før signering. Ikke bare bør du ta deg tid til å lese kontrakten i sin helhet, men du bør også stille spørsmål om alt som du ikke forstår. Dette er en vanlig feil fordi folk er ofte så ivrige etter å få lån at de ikke klarer å ta hensyn til detaljer. Ikke anta at vilkårene på dette lånet er de samme som for «alle andre lån.». Vit hva du signerer før du signerer.

3. At man alltid velger lånet med lavest rente.

Rentene endres ofte, noe bankene også har lov til å utføre.

Da er det viktig at man ikke utelukkende ser på renten på lånet, men også på andre faktorer som kan spille positivt eller negativt inn. Med andre ord; det er ikke bare den effektive renten du skal ta hensyn til når du søker lån – ei heller forbrukslån.

4. Det å ha dagens økonomi i uorden.

Enten du har behov for et bedriftslån eller forbrukslån bør du ikke søke om et lån uten skikkelig økonomisk dokumentasjon. Dette er noe du får ved å ha orden på din personlige økonomi per dags dato.

Om du skal begynne å låne penger når du ikke engang klarer å håndtere din nåværende situasjon, så går det mest sannsynlig over stokk og stein.

5. Ikke å ha egenkapital.

Spesielt for et forretningslån eller et bolig vil det å ha noe egenkapital, for eksempel en forskuddsbetaling, signifikant øke sannsynligheten for å sikre seg et lån. Du skal vite at flere banker ikke er så entusiastiske for å tilby lån til de uten egenkapital – spesielt lån for store mengder penger eller for personer som har en noe grumsete kreditthistorikk.

6. Ikke å unngå skjulte lånekostnader.

Unngå å søk et lån som krever skjulte kostnader. Dette lånesøknad feil kan omfatte fine print som sier at årsavgift, bankgebyrer, avsluttende kostnader, provisjoner, og ballong betalinger er nødvendig. Bli informert, og ikke signere noe uten å være helt sikker på hva det betyr.

7. Å ikke sette seg inn i hva det vil si å ha lån.

På nettsider som http://lån.priv.no/category/forbrukslan kan man lese om forskjellige aspekter ved det å ha lån, alt fra svindel til hvilke nedbetalingsplaner som lønner seg. De færreste leser slikt.