Kredittkort tar over for kontanter?

Det var i 2005 at det skjedde; antall transaksjoner med kredittkort overgikk antall transaksjoner med kontanter . Er vi på vei mot et kontantløst samfunn der kredittkort erstatter kontanter 100%?

Hvis det er opp til bankene vil svaret på spørsmålet være et ubetinget ja. Da forbrukere blir mer og mer kunnskapsrike rundt håndtering kredittkort og renter er det slik at pengebruken forsvinner mer eller mindre.

Bankene prøver å tjene penger ved å oppmuntre forbrukerne til å bruke sine kredittkort i flere og flere tilfeller, noe vi ikke kan klandre dem med. Det kjøres jo jevnlig kampanjer hvor man får bonuser og «cashback» om man benytter seg av kredittkortet til de forskjellige bankene, noe som i prinsippet betyr at man tjener penger på å bruke kredittkort.

Da er det ikke veldig gunstig å velge kontanter fremfor plastikken, noe flere og flere tydeligvis får med seg.

Tidligere var det også slik at bankene hadde et gebyr på kjøp av kredittkort hvis det dreide seg om veldig små summer, men dette har det blitt helt slutt på. Nå er det derimot slik at det er en tung kamp om forbrukerne for bankene, noe som kommer kundene til gode.

For hva betyr det for forbrukerne?

Det betyr at det blir lettere og lettere å betale for selv de minste kjøp med plastikk. I et forsøk på å tiltrekke seg norske kredittkortbrukere vil mange kort nå tilby cashback-belønninger som er integrert i kortet ditt. Hvis du betaler for alt med et kredittkort vil det være praktisk, enkelt, du kan du spore dine utgifter i nettbanken og tilbyr deg pengepremier via cashback i mange tilfeller.

Jeg skal ikke slå til med en konklusjon på om kontanter dør helt ut, men vi ser den tydelige trenden med at det er flere og flere som benytter seg av kredittkort. Dog er det jo slik at det er enkelte ting man rett og slett er nødt til å ha kontanter for å bruke – slik som buss og andre transportmidler.

Personlig tror jeg aldri at kontanter kommer til å dø helt ut, men jeg innser jo at det er både mer lønnsomt og lettere å bruke kredittkort i 99 % av alle transaksjoner man utfører i løpet av et år her hjemme i Norge.