Kredittkort for å tjene penger

Et spørsmål har kommet inn som omhandler hvorvidt det er mulig å tjene bonuser og penger på bruken av plastikkort. Og vi svarer i vei.

Spørsmål:

Hei, jeg er 25 år og siste års student på et masterprogram ved Høgskolen i Buskerud. Har bare et spørsmål når det kommer til kredittkort (er ingen økonom i det hele tatt, så har egentlig ikke peiling):

Er det slik at kredittkort utelukkende er negativt og vil gjøre deg til gjeldsslave, eller kan man også tjene penger på å ha kredittkort? Ser at det er mange av disse bankene som kan skilte med at de har forskjellige bonusordninger og liknende for medlemmene sine.

Hvilke av disse finnes i så fall, og er det noen kort du/dere kan anbefale?

Svar:

Hei,

det er en ganske allmenn misforståelse som går på at alt med renter og avdrag nødvendigvis er dyrt og lite økonomisk gunstig. Det er selvfølgelig feil. Ingen kredittkortselskaper ville kunne overlevd dersom de jobbet for å sluke penger ut av folk uten at de selv går inn for å komme seg i en situasjon hvor gjelden er større enn formuen.

Dog finnes det de menneskene også.

Såkalte bonusordninger (eller «cashback» på engelsk) er blitt utrolig populære. Selv har jeg kun ett kredittkort da jeg bare trenger ett – og det er kredittkortet fra Bank Norwegian. Jeg flyr en god del både innenlands og utenlands, og til det bruker jeg nesten utelukkende Norwegian som flyselskap.

Her vil jeg si at jeg tjener rundt 1000-1500 kroner i året. Og når jeg vet at det er 0,- kr i etableringsgebyr og årsavgift på kredittkortet, så ser jeg bare økonomisk smarte argumenter for å holde på kortet.

Så for å svare på spørsmålene dine helt konkret:

– Nei, kredittkort er på ingen måte utelukkende negativt. Men om du er uforsiktig og bruker kortet uten å tenke på at du er nødt til å betale tilbake pengene på et tidspunkt, så vil du kunne ende i dyp krise. Dog skal du vite at du med Bank Norwegians kredittkort har 6 ukers fri betalingsutsettelse uten avdrag og renter.

– Ja, du kan tjene penger på å bruke et kredittkort. Dette gjennom cashback-ordninger.