Hvilke lån bør først betales ned?

Som forbruker har man som regel flere lån hos flere forskjellige banker. Jeg vet om ett tilfelle der en kompis av meg satt med forbrukslån, kredittgjeld, boliglån, billån samt studielån – og hadde relativt store økonomiske krav mot seg fra flere hold hver eneste måned.

Han kom opp i en situasjon der han var nødt til å begynne å prioritere hvilke kreditorer han skulle være snill med, og hvilke kan hadde råd til å «sette på standby».

Det resulterte i spørsmålet; «hvilke lån bør først nedbetales?» ?

Som en tommelfingerregel er det slik at de lånene med høyest effektiv rente skal betales ned først. Dette på grunn av at gebyrene blir skyhøye etter kun et par uker. Forbrukslån og kredittkortgjeld er nok de lånene det haster absolutt mest med.

Boliglån og studielån er to lånetyper som har en relativt lang nedbetalingsfrist og som i mye mindre grad ligger og genererer utgifter.

Vårt råd er altså; kvitt deg med forbrukslån aller først. Hør gjerne med banken om du kan få en refinansieringsavtale (enten med den banken du har lånet hos eller en annen bank som kan «ta over» lånet for deg), og så setter du opp en plan hvor du kan betale ned et visst beløp i måneden for å kvitte deg med hele gjelden.