Hvert år klarer nordmenn å ta ny rekord i antall kroner brukt på julegaver. Nå har det kommet til et punkt hvor gjennomsnittet av den norske befolkning begynner å merke presset på pengene allerede før desember har startet, og svært mange føler et sosialt press om å kjøpe dyre julegaver til familiemedlemmer og venner.

Det er klart – man kan sette et tak på hvor dyre gaver man skal gi barna til andre, men til egne barn settes det selvfølgelig enkelte kriterier.

I år som i de fleste andre år, kan det være fristende å låne penger for å kjøpe julegaver til familie og venner. Men det er viktig å huske at lån alltid bør behandles med forsiktighet. Før du bestemmer deg for å låne penger for å kjøpe julegaver, bør du vurdere om du har råd til å betale tilbake lånet, samt hvilken type lån som vil være mest fordelaktig for deg.

Et alternativ til å låne penger er å spare opp til julegavene i løpet av året. På denne måten kan du unngå å måtte betale renter og gebyrer på et lån, og du vil ha bedre kontroll over økonomien din. Hvis du likevel bestemmer deg for å låne penger, bør du sammenligne tilbud fra ulike långivere og velge det som har den laveste renten og de beste betingelsene for deg.

Det er også viktig å huske på at det finnes mange andre måter å vise omsorg og omtanke for de du er glad i, uten å måtte bruke store summer på dyre gaver. En hjemmelaget gave, en hyggelig opplevelse eller en varm klem kan ofte være like verdifulle som en dyr gjenstand.

Så i stedet for å låne penger for å kjøpe julegaver, bør du vurdere om det finnes andre, mer økonomiske måter å glede de du er glad i på. På denne måten kan du unngå å havne i en situasjon der du sliter med å betale tilbake et lån, og i stedet ha en trygg og økonomisk forsvarlig jul.

I starten av desember er det svært vanlig å ta opp forbrukslån for å kunne betale alle gavene. Og det som er så gunstig med et slikt lån er at du helt selv bestemmer hvor mye du ønsker å ta opp – det er ingen grunn til at man skulle ta opp 250,000,- norske kroner dersom du bare ønsker å bruke 15,000 på hele julestria.

Et annet alernativ er å søke om kredittkort.

I fjor brukte jeg selv kredittkort for å betale julegavene. Jeg hadde et kredittkort med grensep å 20,000 kroner og trengte strengt tatt ikke mer for å kjøpe gaver – jeg er tross alt student i en rimelig vanlig familie (med tanke på størrelse og forventninger…).

Brukte min seks ukers gebyrfrie periode og fikk stipend rett etter at det hadde gått fem uker. Med andre ord fikk jeg 0,- i gebyr og avgifter som følge av at jeg lånte penger til julen.

En ordning jeg mest sannsynlig kommer til å dra nytte av i år også.

Men det er viktig å huske at man alltid bør være forsiktig med hvordan man bruker pengene sine. Før du bestemmer deg for å bruke penger på julegaver, bør du vurdere om du har råd til det, og hvordan det vil påvirke økonomien din.

Et alternativ til å bruke penger på julegaver er å spare opp til dem i løpet av året. På denne måten kan du unngå å måtte bruke penger du egentlig ikke har, og du vil ha bedre kontroll over økonomien din. Hvis du likevel bestemmer deg for å bruke penger på julegaver, bør du være bevisst på hvor mye du bruker, og prøve å finne gode tilbud og rabatter.

Det er også viktig å huske på at det finnes mange andre måter å vise omsorg og omtanke for de du er glad i, uten å måtte bruke store summer på dyre gaver. En hjemmelaget gave, en hyggelig opplevelse eller en varm klem kan ofte være like verdifulle som en dyr gjenstand.

Så i stedet for å bruke store summer på julegaver, bør du vurdere om det finnes andre, mer økonomiske måter å glede de du er glad i på. På denne måten kan du unngå å havne i en situasjon der du sliter med å få økonomien til å gå opp, og i stedet ha en trygg og økonomisk forsvarlig jul.