Daytrading, aksjemegling og lån

Spørsmål:

For dere daytradere: hvordan får dere lån hvis dere har andre inntektskilder? Jeg ser på internett at noen skaffer seg lån som daytradere, men hvordan gjøres dette? Hva er man nødt til å oppgi i inntekt?

Svar:

Inntjening på aksjer er akkurat likt som inntjening i en helt annen jobb – med unntak av at det selvfølgelig varierer hvor mye man tjener (taper?) og er nødt til å skatte deretter. Med andre ord er det greit å ta opp et lån for å tjene penger på aksjer – men du skal vite hva du driver med samt unngå stygge blemmer. Om du låner masse penger for så å tape alt på aksjer, så vil ting se ganske stygge ut for deg rent privatøkonomisk.

Jeg kan illustrere grunnen til at det ikke alltid er like lurt å ta opp lån for å drive med daytrading av aksjer.

Jeg kan sette opp et eksempel med kroner og øre for deg.

Ta opp et lån for å investere i aksjemarkedet virker som en virkelig dårlig idé. Tenk på det et sekund. La oss anta for øyeblikket at du får kr 50.000 lån på 6% – hvor seks prosent rente på et forbrukslån virkelig er en god rente.

Da skal du huske på at du er nødt til å skape en inntekt på 6 % over lånesummen din innen nedbetalingsperioden er over for at det skal være lønnsomt å låne pengene. Med andre ord skal du ha tjent: 50,000*1,06 = 53,000 = 3000 i profitt for at du skal gå i 0.

At det er greit å skaffe seg pengene rent prinsipielt er jeg ikke i tvil om. Men at du skal begynne å låne masse penger for så å prøve å tjene de inn igjen via gambling eller aksjer – det stiller jeg meg dessverre noe mer tvilende til.

Har selvfølgelig lest om diverse suksesshistorier på internett hvor noen har lånt en sum penger via et forbrukslån og tjent seg søkkrike som følge av at de har investert i et medisinfirma eller liknende som har funnet opp en banebrytende medisin. Men disse historiene hører sjeldenhetene til, det må jeg innrømme.